Îl vezi fragil și neajutorat. Ai vrea să-l protejezi la nesfârșit, să faci tu totul în locul lui – consideri că un eșec i-ar șubrezi stima de sine și l-ar face să se simtă și mai nesigur. Îl îndemni pe profesor să îl “asculte” chiar dacă nu ridică mâna, tu știi că el învață, dar teama de a nu se face de râs îl face mic și lipsit de glas. Se întâmplă să greșească sau să piardă, iar eșecul are un gust amar, vine la pachet cu dezamăgiri și frustrări. Nu există rețete pentru a-l evita, dar un mic ajutor din partea părintelui va îndulci această lecție.

1. Învață-l că orice acțiune are consecințe. „Dacă fac X, se întâmplă Y”. Eșecul nu este absența succesului, ci o experiență pe care o ai în drumul spre succes. Iar acesta trebuie planificat în pași mici, încercând să facem cât mai bine tot ce ține de noi.

2Eșecul poate fi o oportunitate deghizată într-o experiență dură. Este vorba despre oportunitatea de a învăța. Ajută-l să își răspundă la întrebări precum “Ce aș putea îmbunătiți?”, “Cum aș putea face altfel acest lucru?”, “ Am făcut totul cât am putut eu de bine?”

3Reamintește-i că emoțiile negative nu trebuie negate. Ajută-l să își recunoască și să își gestioneze emoțiile. De exemplu, poți folosi o activitate precum “Atlasul inimii”, invitându-l să facă o călătorie în interiorul său și să-și reprezinte grafic sentimentele.

4. Arată-i cum se deschide umbrela gândirii pozitive. Felul în care gândim influentează felul în care ne simțim. Asadar, dacă reușim să reformulăm aceste gânduri, este posibil să ne descurcăm mai bine în momentele de “vreme rea”.

5. Oferă-i un feedback sincer și vorbește-i despre lucrurile pe care le-a făcut bine. Cel mai important lucru – asigură-l că sentimentele tale față de el nu sunt este condiționate de succes sau eșec.

Eșecul vine și pleacă. Poate lăsa în urmă un copil vulnerabil sau unul care a învățat o lecție importantă – calea către succes.

Leave us a Reply